top of page

טיפול רגשי לילדים

טיפול רגשי לילד באמצעות ציור ומשחק

הורים מחפשים טיפול רגשי לילדיהם כאשר הם חשים שילדיהם במצוקה: מפוחדים, חסרי שקט, מרבים להתפרץ בכעס או בבכי, כשיש קשיים או רגרסיה בפן ההתנהגותי (כמו חרדה, הרטבה, אנקופרזיס, אילמות סלקטיבית), קשיים בפן החברתי, בדימוי העצמי ועוד.

 

ההורים מנסים לשוחח עם הילד ולהבין מה מציק לו ואיך אפשר לעזור לו, אך הילדים מתקשים להסביר מילולית לעצמם ולהוריהם מה מקשה עליהם וכיצד אפשר להקל עליהם. חשוב לזכור שהילדים נמצאים בתוך תהליך של התפתחות וגדילה בכל התחומים: גדילה פיזית וגופנית, קוגניטיבית (חשיבה, זיכרון ושיפוט), רגשית, מוטורית ושפתית ולכן קשה להם להבין ולהסביר את עצמם באופן שהוא ברור לנו, המבוגרים.

 

אחד הכלים המשמעותיים ביותר שעומדים לרשותנו, המטפלים, הוא משחק השלכתי ויצירה, שהם בעצם "שפות" מוכרות וטבעיות לילדים. באמצעות המשחק והיצירה, הילדים לומדים, מתפתחים ונותנים מענה לצרכים הגופניים והנפשיים שלהם וכן יכולים להביא לידי ביטוי מחשבות, תחושות ורגשות שמעסיקים אותם במציאות ובדמיון. הם יכולים לבנות, להרוס, להרוג, לנצח, לחקור ולנהל את מצבי המשחק שהם מביימים וכך להדגים לנו במה הם עסוקים ועם מה הם מתמודדים.

 

חשוב להדגיש כי הקשר שנבנה בין המטפל לילד הוא קריטי להצלחת הטיפול. הילד צריך לחוש בטוח, שלא בוחנים אותו ולא מצפים ממנו שיתנהג בצורה מרצה, אלא שמאפשרים לו להביא את כל חלקי האישיות שלו.
לכן, בטיפול רגשי בגישה דינמית לילדים, הילד נכנס לחדר והוא זה שמכתיב במה לשחק ובמה לעסוק בזמן הפגישה והמטפל "הולך אחריו" ורגיש למקצב ולתחומי העניין של הילד.
 
האמונה היא שמרחב כזה עוזר לילד לחוש בטוח ומאפשר לו לבטא את כל התכנים והמחשבות שהוא עסוק בהם וביניהם גם מחשבות "רעות", מבישות ותוקפניות שגורמות לו לא פעם לחוש אשמה ופחד ומביאות לסבל והתנהגות המעידה על מצוקה וקושי.
 

המטפל מתבונן, לומד וחושב את הילד דרך המשחק של, הוא משתף את הילד בדברים שהוא חושב ומבין, מתמלל ומנרמל רגשות וצרכים. כך הוא מנסה לעזור לילד לעשות חיבורים וסדר בנושאים שמבלבלים אותו במטרה שהילד יחוש יותר מובן, פחות מוצף ואט אט הסימפטומים יירגעו ואף ייעלמו.

שימו לב!

> אורך הפגישה המומלץ לטיפול בילדים הוא כ-45 דקות.

> חשוב שתתקיים פגישה אחת לשבוע, במועד קבוע ובמקום קבוע.

> קיימת חשיבות רבה בשמירה על שגרה ורצף טיפולי, מאחר והשגרה מקנה תחושת בטחון ויציבות ועוזרת לילד לבטוח במטפל ולהכניסו לעולמו הפנימי.

bottom of page